Bu Blogda Ara

25 Kasım 2011

Türk Genç Girişimciler

18 Kasım Cuma günü Global Girişimcilik Haftası kapsamında şirketim Miya Danışmanlık olarak Bilgi Üniversitesi'nde girişimcilik ile ilgili bir etkinlik düzenledik. Üç bölümden oluşan bu etkinliğin özellikle de sonuncu bölümü beni çok motive etti ve gururlandırdı.

İlk bölüm Evden Çalışma ve Zaman Yönetimi ile ilgili değerli İnsan Kaynakları eğitmeni Menekşe Serbest'in sunumuydu. Daha sonra ABD Pazarı'na Girmek ve ABD'de iş Yapmak ile ilgili benim bir sunumum oldu. Son bölümde ise kendi işini kurmuş ve başarılı olmuş iki genç (bayan) girişimcinin başarı hikayelerini ve gençlere tavsiyelerini dinledik. Katılımcıların çoğunluğunu kendi işini yapan ya da yapmak isteyen genç girişimciler oluşturuyordu. Rahatça sohbet edebildiğimiz; fikir alışverişinde bulunduğumuz bence gayet verimli ve sinerjik bir söyleşi oldu bu.

Türk girişimciler olarak yeni şekillenen dünyada Türkiye'nin lojistik, tarihi ve kültürel yerinin önemi başarımız için önemli bir faktör. Gelişmekte olan ülkeler ve bölgeler: Afrika, Türki Cumhuriyetler, Arap yardımadası, Rusya.... Hepsi bize yakın - hepsiyle bir bağ var aramızda. Türk olarak buralarda başarılı olma şansımız bir Avrupalı'nın başarılı olmasından daha yüksek.

Genç yaşında başarılı olmuş girişimci, cesur, dünyaya açımış insanları gördükçe çok mutlu oluyorum! Türkiye'nin geleceğini çok parlak görüyorum.

Ve işte söyleşide ortaya çıkan bazı tavsiyeler:

1. Cesaretli olmak! Önünüze engeller elbette ki çıkacak, ama bunlar caydırıcı olmamalı. Yeni bir işe giriyorsunuz, ve kendinizin patronusunuz; sorumluluk sizde; risk almak zorundasınız... Cesur olup adım atmalısınız. Siz bir adım attıktan sonra gerisi zaten gelecektir.

2. İyi İnsan İlişkileri: Güleryüz. Her iki konuşmacı arkadaşımız da işlerindeki başarılarının ana nedeninin güleryüz ve iyi ilişkiler olduğunu söyledi. Müşteri sadakatini arttırmak için de; müşteri kazanmak için de güler yüz ve iyi ilişkiler kurmak önemli.

3. Teşvikler: Teşvikleri takip edin. Devlet; KOSGEB, bankalar özellikle de genç girişimcilere çok destek oluyorlar. Yapacağınız iş ile ilgili kafanızda henüz bir fikir oluşmadıysa, devletin teşvik ve hibelerini takip edin. Teşvik edilen bir alana yönelip avantajlardan bolca yararlanabilirsiniz.

Devlet teşvikli fuarlara katılın! Katıldığınız tüm fuarların belli bir oranını (ortalama %50) devlet size geri ödeyecektir! KOSGEB ve Ticaret Odaları yerli ve yabancı fuarlarının belli oranlarını karşılıyorlar.

4. Araştırın: Pazarınızı, potansiyel müşterilerinizi, rakiplerinizi iyi araştırın ve kendinizi pazarınızda doğru konumlandırın. Müşterilerinizin beklenti ve taleplerine cevap verecek ürün ve hizmetler geliştirin. Müşterinizi tanıyın.

Devletin, Ticaret Odalarının, Konsolosluklarının girişimcilere sunduğu tüm kaynakları sonuna kadar kullanın - mutlaka yararlanın.

5. Profesyonel yardım: Bilmediğiniz konularda profesyonellerden destek ve danışmanlık alın. Pazar araştırması; Pazarlama; PR; Finans gibi konular bunlardan bazıları olabilir...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder