Bu Blogda Ara

26 Ocak 2012

Verimliliği arttırmak için Hareket

30 dakikada bir hareket etmek beynin verimliliğini arttırıyor.

Moleküler biyoloji uzmanı Dr. John Medina'nın çalışmasına göre odaklanma ve verimliliğin ana maddesi beyindeki BDNF proteinleri.

30 dakika hareketsiz kalındığında beyindeki BDNF seviyesi düşüyor. Buna bağlı olarak verimlilik ve odaklanmada da azalmalar görülüyor. Yani eğer işinize sabah 9'da başlamış ve öğlene kadar koltuğunuzdan hiç kalkmamışsanız, öğlen olduğunda büyük ihtimalle hiçbir şey yapmak istemeyeceksiniz.

İnsan beyni sürekli hareket etme içgüdüsüne göre programlanmıştır. İlk insanlar hareket ederek hayatta kalmayı başarmışlardır. Nitekim hareket etmeselerdi çoktan kurda kuşa yem olacaklardı ve şu an insan ırkı diye bir ırk olmayacaktı. Dr. Medina bu örneği Youtube'daki 4 dakikalık videosunda çok hoş bir şekilde göstermiş; izlemenizi tavsiye ederim:


Çalışırken 30 dakikada bir kalkıp 3-5 dakika hareket etmeniz beyinde BDNF proteini üreterek verimliliğinizi ve odaklanmanızı arttıracak. Masadan kalkıp bir iki tur atmak; kahve almaya gitmek; hafif esneme hareketleri yapmak size iyi gelecektir.

Denemekte fayda var.

John Medina'nın New York Times Bestseller olan  "Brain Rules" kitabını da incelemenizi tavsiye ederim.

www.brainrules.net adresinden de daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.

Verimli günler dilerim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder